onsdag 1. juli 2009

Juli-troll

Det er to filmer jeg i lang tid har regnet med vil komme som troll i eske. Den første er "wolke 9" som fikk rosende omtale i media i forbindelse med Tromsø filmfestival. Den blir dessuten distribuert av Arthaus i Norge, og som vi vet blir de fleste Arthaus-filmer vist som troll. Denne har premiere 7. august, så dette er sannsynligvis siste mulighet for Cinemateket å sette opp denne. (Ja, 2. august er også et alternativ, men det hører virkelig til skjeldenhetene at de setter opp filmer som har normal premiere om bare 5 dager...)

Den andre er jeg enda mer sikker på, det er "The limits of control", som er Jim Jarmush' siste film (hva blir forresten korrekt genitiv av dette etternavnet?). De forrige to filmene hans "Broken flowers" og "Coffee and cigarettes" har begge vært vist som troll i eske (tenk: "i dag skal vi vise en film av en regissør vi er veldig glad i her på Cinemateket..."). Denne filmen har vært satt opp med premiere 25. september, slik at denne også kan komme både i august og september. Imidlertid er den ikke lenger i "kommende..."-listen hos filmweb, og Nordisk filmdistribusjon, som er satt opp som distributør, har den heller ikke i sin liste. I resten av verden (eller, i det minste i USA) er det Focus features som distribuerer, noe som også er en slags indikasjon for troll i eske, det er ganske ofte deres filmer vises der.

Andre kandidater:

  • I skyggen av varmen (Sverige 2009). Varm kjærlighetshistorie med vanskelige undertoner.
  • Barn (Island, 2008) eller Foreldre (Island, 2007). En stund siden sist vi fikk en film fra Island nå. Iflg mine notater var sist "Noi Albinoi" i september 2003, og såvidt jeg husker sa Langlo noe om at dette var et undervurdert film-land det kom mye bra fra, så da er det vel på tide? Dette er en duologi (er det et ord? hva er egentlig en trilogi med bare to episoder?) som utforsker forholdet mellom barn og foreldre.
  • Klass (Estland 2007). Film fra en ukjent Estisk filmskaper som endelig får internasjonal distribusjon. Dette lukter det cinemateket av...

1 kommentar:

  1. Svaret var altså "Jeg har elsket deg så lenge" (Il y a longtemps que je t'aime, Frankrike 2008, Euforia Film). Denne sto på listen i mai, men falt siden ut. Et par tanker om taktiske vurderinger jeg gjør når jeg lager disse listene:

    * Tidligere har jeg antatt at filmer vises som troll minst en måned før vanlig premiere. Erfaringer fra det siste halve året har vist at dette ikke holder stikk. (Som forøvrig også betyr at "wolke 9" er en kandidat for august).

    * Det at lite informasjon er kjent på forhånd er kanskje en indikasjon på at noe nettopp er en troll-kandidat, slik det ble forklart i innledningen igår ble det gjort et poeng av at denne filmen var lite kjent og befant seg "under radaren" for mye av media.

    Uansett, nå har det kommet en fyldig omtale på filmweb

    SvarSlett